Biszkopt to delikatne, puszyste ciasto, które może być bazą ciasta z masą, na przykład tortu, lub samodzielnym deserem o różnym smaku. Poniżej przedstawiamy przepis na biszkopt klasyczny, który można zrobić w niecałe pół godziny. Dzięki bardzo prostemu trickowi, jakim jest oddzielenie białek od żółtek w procesie ich miksowania, cała operacja skraca się o ponad połowę czasu.
1
Oddziel białka od żółtek, a następnie białka ubij na sztywno mikserem.
2
Nadal ubijając białka, dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru. Na jedno jajko przypada jedna łyżka cukru. Masa bardzo szybko zrobi się puszysta, a cukier rozpuści się w niej o wiele łatwiej niż w przypadku tradycyjnego miksowania całych jaj.
3
Na miseczkę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na jedno jajko przypada jedna łyżka mąki. Przesiewanie mąki napowietrzy ją i sprawi, że ciasto stanie się jeszcze bardziej puszyste i znikną z niego wszelkie grudki.
4
Powoli wsypuj mąkę do masy jajecznej i wymieszaj wszystko z wyczuciem łyżką tak, aby ciasto nie utraciło powietrza i nie opadło. Sekret udanego biszkopta kryje się w wbiciu jak największej ilości powietrza do masy jajecznej.
5
Delikatnie przelej wszystko do tortownicy i wstaw do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Czas pieczenia wydłuża się w momencie, gdy na małą blachę wlewamy więcej ciasta. Jest ono wówczas również bardziej wilgotne. Jeżeli natomiast mniejszą ilość masy rozciągniemy na dużej blasze, wówczas biszkopt będzie piekł się krócej i będzie bardziej chrupki.
6
Pyszne lekkie ciasto gotowe!
Data ostatniej modyfikacji: 24.04.2012 15:27:00
Komentarze